Ikääntyneiden toimintakyky on parantunut merkittävästi viimeisen 30 vuoden aikana

”75- ja 80-vuotiaat suomalaiset ovat tällä hetkellä huomattavasti paremmassa kunnossa kuin saman ikäiset suomalaiset kolmekymmentä vuotta aiemmin.” kertoo Jyväskylän yliopiston gerontologian professori Taina Rantanen. Muutoksia on tapahtunut sekä fyysisessä toimintakyvyssä että kongnitiossa. Muun muassa lihasvoima, kävelynopeus, reagointinopeus, sanasujuvuus sekä havainnointi ovat säilyneet parempina pidempään. Tiedot käyvät ilmi Jyväskylän yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jossa vertailtiin 75- ja 80-vuotiaita suomalaisia vuosina 1989–1990 ja 2017–2018. Tutkimuksessa oli mukana reilu 1  200 suomalaista. Pari vuotta sitten tutkitun joukon syntymävuodet ovat 1938–1939 ja 1942–1943.

Positiivisen muutoksen taustalla on monia tekijöitä, mutta yhtenä merkittävänä muutoksena pidetään ikääntyneiden liikuntasuosituksia. Aikaisemmin liikuntaa saatettiin pitää ikääntyneile jopa haitallisena.

Rantanen huomauttaa, että muutoksen syitä tarkasteltaessa tulee ottaa huomioon ihmisen koko elämänkulku. Vuonna 1909 ja 1939 syntyneiden ihmisten elämät ovat olleet monella tapaa hyvin erilaiset: vanhemmasta ikäjoukosta suurin osa on käynyt vain lyhyen koulun, mennyt jo nuorena raskaisiin töihin ja elänyt sellaista yhteiskunnallista aikaa, johon on liittynyt paljon erilaisia epävarmuuksia. Myöhemmin syntyneet ovat eläneet koko elämänsä aikaa, jolloin yhteiskunnalliset olot ovat vain parantuneet: Oppivelvollisuus ja koulutuksen saatavuus ovat laajentuneet ja työelämä ja terveydenhuolto ovat parantuneet. Elintavoissa on menty huomattavasti eteenpäin.

Voit lukea lisää tutkimuksesta alla olevasta linkistä.

Cohort Differences in Maximal Physical Performance: A Comparison of 75- and 80-Year-Old Men and Women Born 28 Years Apart

Julkaissut voimavaraoy

Kuntouttava kotihoito Voimavara tarjoaa kotiin tuotavia hoiva-, kotiapu-, sairaanhoito-, sekä kuntoutuspalveluja silloin kun sitä tarvitset. Tavoitat asiakaspalvelumme numerosta 045 7833 6406 tai sähköpostilla voimavara(at)kuntouttavakotihoito.fi