Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote) toteutetussa tutkimuksessa todettiin, että säännöllisesti ohjattu kotiharjoittelu paransi niiden ikäihmisten elämänlaatua, joilla oli todettu gerastenia tai sen esiaste.
Gerastenia tunnetaan myös nimellä hauraus-raihnausoireyhtymä ja se aiheuttaa tahatonta laihtumista, lihasvoiman heikkenemistä sekä kävelynopeuden hidastumista. Oireyhtymä kasvattaa palvelujen tarvetta ja pidentää esimerkiksi sairaalajaksoja.
Tutkimukseen osallistui 300 ikäihmistä, joiden keski-ikä oli 82-vuotta. Puolet tutkittavista osallistui fysioterapeutin ohjaamaan kotiharjoitteluun kahdesti viikossa ja loput toimivat vertailuryhmänä. Materiaalia kerättiin neljän vuoden ajalta (2014-2018).
Tutkimukseen osallistuminen lisäsi uskoa oman kunnon kohentamiseen. Säännöllisesti kotiharjoittelua tehneet olivat hämmästyneitä siitä, että kuntoa oli mahdollista parantaa vielä korkeassa iässäkin. Tutkimuksessa esille nousi myös säännöllisen sosiaalisen kontaktin merkitys. Kotona-asumisaika ei sen sijaan eronnut tutkimusryhmien välillä ennakko-odotuksista huolimatta, mutta sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset vähenivät.
Voit lukea koko tutkimuksen alla olevasta linkistä.